woensdag, 7. oktober 2015 - 11:38 Update: 07-10-2015 17:27

FBI voorkomt verkopen nucleair materiaal aan IS door Oost-Europese smokkelaars

New York

De FBI heeft samen met de Moldavische veiligheidsdiensten weten te voorkomen dat Oost-Europese smokkelaars nucleair materiaal verkopen aan extremisten.

De smokkelaars zouden sinds 2010 zeker vier keer een poging gewaagd hebben. Het zou gaan om smokkelaars die banden hebben met Rusland. Dit meldt het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) woensdag.

De laatste keer dat men een deal wist te stoppen was in februari 2015, toen een smokkelaar zoveel radioactief cesium aanbood dat het genoeg was om een hele stadsbuurt te besmetten. Hij was daarvoor specifiek op zoek naar een koper van IS.

Het AP wist de hand te leggen op stukken die in het bezit zijn van de autoriteiten in Moldavië die nauw samenwerken met de FBI. De politie in Moldavië wil ermee duidelijk maken hoe gevaarlijk de nucleaire zwarte markt op dit moment is. En de bestrijding van deze nucleaire handel verloopt moeizaam.

Constantin Malic, een Moldavische politieagent die bij alle vier onderzoeken betrokken was zegt hierover: 'We kunnen meer van deze gevallen verwachten. Zolang de smokkelaars denken dat ze geld kunnen verdienen zonder opgepakt te worden, zullen ze het blijven doen.'

Het ergste geval vond tot nu toe plaats in 2011.Toen bood een man verrijkt uranium (U-235) aan een Soedanese koper aan. De handelaar vermeldde daarbij expliciet dat hij een hekel had aan de Verenigde Staten en zei te hopen dat de moslimextremistische klanten Amerikaanse doelen zouden aanvallen.