donderdag, 8. oktober 2015 - 13:51 Update: 08-10-2015 20:34

Flinke boete voor opruiende uitlatingen op Facebookpagina ‘Steun de PVV’

Discriminerende uitlatingen op Facebookpagina ‘Steun de PVV’ beboet
Foto: Facebook
Drachten

De acht personen die afgelopen januari discriminerende en opruiende uitlatingen hebben gepubliceerd op de Facebookpagina ‘Steun de PVV’ zullen worden beboet. Dit maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend.

Ze moeten een transactiebedrag betalen dat varieert van 350 tot 450 euro. De acht personen wonen verspreid over zes arrondissementen. Betalen zij het transactiebedrag niet, dan zullen ze zich voor de politierechter moeten verantwoorden.

Noord Nederland

Van de acht personen, zijn er twee afkomstig uit Noord-Nederland. Het gaat om een 62-jarige vrouw uit Drachten en een 32-jarige man uit de gemeente Oldambt. Zij worden verdacht van opruiïng en kregen van de officier een strafbeschikking van 350 euro.

Onderzoek

In januari van dit jaar meldde het OM een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar  uitlatingen op de Facebookpagina ‘Steun de PVV’ begin januari 2015. Toen is op de Facebookpagina ‘Steun de PVV’ een artikel uit De Telegraaf  van 1 januari 2015 gepubliceerd met de kop ‘Weer een brandbom gegooid naar Zweedse moskee’. Diverse mensen hebben naar aanleiding van dat artikel een reactie op de Facebookpagina achtergelaten. Door meerdere personen en organisaties werd van de uitlatingen aangifte gedaan.

Opruiing en aanzetten tot geweld

De uitlatingen gingen over het opruien en aanzetten tot gewelddadig optreden tegen zowel moslims en moskeegangers als tegen moskeeën.  De uitlatingen zijn naar het oordeel van het OM strafbaar

Provincie: