maandag, 26. oktober 2015 - 21:44

'Extreem laagwater maakt scheepvaart via de Rijn duurder voor de bouw'

Extreem laagwater maakt scheepvaart via de Rijn duurder voor de bouw
Foto: fbf
Hoofddorp

Dit jaar kampt de Rijn met de langst aaneengesloten laagwaterperiode sinds 40 jaar. De Nederlandse Vereniging van Leveranciers van Bouwgrondstoffen (NVLB) adviseert daarom opdrachtgevers in de bouw en bouwaannemers om rekening te houden met prijsverhogingen op grondstoffen door duurdere scheepvaart.

De waterstand van de Rijn is al een lange periode behoorlijk laag en zakt steeds verder. De afgelopen weken is de waterstand op de Rijn echter extreem laag en dat heeft grote gevolgen voor de kosten van het transport van bouwgrondstoffen per binnenvaart. Hoewel ieder jaar één of meerdere laagwaterperiodes van een paar dagen of enkele weken voorkomen, is dit jaar sprake van de langst aaneengesloten laagwaterperiode sinds 40 jaar.

De binnenvaartschepen kunnen door de lage waterstand de bestemmingen veelal maar half afgeladen bereiken. Voor het vervoer van dezelfde hoeveelheid bouwgrondstoffen zijn daarom meer schepen nodig. De belangrijkste taak van de leveranciers om voldoende schepen te vinden en er voor te zorgen dat hun klanten niet zonder materiaal komen te zitten, de leverzekerheid, staat daarmee sterk onder druk. Dit vraag en aanbod element heeft ook tot gevolg dat de vrachttarieven stijgen. De vooruitzichten voor de komende dagen geven geen verbetering van de situatie.

Categorie:
Provincie: