donderdag, 12. november 2015 - 20:32 Update: 12-11-2015 21:16

Zeker 37 doden en 181 gewonden bij zelfmoordaanslagen Beiroet

Beiroet

In de Libanese hoofdstad Beiroet zijn bij twee zelfmoordaanslagen zeker 37 doden en 181 gewonden gevallen.

De aanslagen vonden plaats in een dichtbevolkte voorstad van Beiroet. Dit heeft het Libanese Rode Kruis op Twitter laten weten, zo melden verschillende media. Lebanese Red Cross: 37 dead and 181 injured until now in the #Burj_Al_Barajneh explosion

Lokale tv-zenders melden dat twee zelfmoordterroristen de aanslagen pleegden in een drukke sjiitissche woonwijk, waar vooral de sjiitische Hezbollah-beweging goed vertegenwoordigd is. Veel slachtoffers zijn burgers. Volgens een medewerker van de Libanese veiligheidsdienst zou er een derde aanslagpleger zijn geweest, maar zijn bomgordel zou niet zijn afgegaan.

De explosies waren vlakbij het een ziekenhuis dat wordt gerund door de sjiitische beweging Hezbollah. Een groot gedeelte van het zuiden van Beiroet is in handen van Hezbollah. Hezbollah vecht in Syrië mee aan de kant van de Syrische president Bashar al-Assad tegen de rebellen. De rebellen worden gedomineerd door Soennitische extremisten. Volgens NOS-correspondent Sander van Hoorn ligt het voor de hand om te denken dat de soennitische groepering achter de aanslagen zit.

Libanon, waar inmiddels al een kwart van de inwoners uit Syrische vluchtelingen bestaat, vreest dat de burgeroorlog in het buurland overslaat.

Een ooggetuige heeft het moment van de tweede ontploffing gefilmd en op YouTube gezet