woensdag, 25. november 2015 - 12:09 Update: 25-11-2015 20:35

'België zoekt naar tien jihadisten met zware wapens en explosieven'

'België zoekt tien gewapende jihadisten die een aanslag willen plegen'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Brussel

In een interview met het Amerikaanse tv-station ABC-News heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gezegd dat België tien jihadisten zoekt die over zware wapens en explosieven beschikken.

Deze jihadisten zouden net zo'n aanslag kunnen plegen, zoals de aanslag in Parijs op 13 november. Volgens Reynders zouden die zware wapens wel eens kalasjnikovs kunnen zijn 'of misschien zwaarder dan dat'. Uit de verkregen informatie van de veiligheidsdiensten zou volgens Reynders blijken dat de jihadisten het vooral gemunt zouden hebben op commerciële centra en winkelcentra en niet op scholen of metrostations.

De Belgische krant Het Nieuwsblad schrijft dat het kabinet van Reynders misnoegd heeft gereageerd: 'Alles is uit de context getrokken.' Het interview met Reynders moet nog worden uitgezonden, maar er zijn al delen uit het gesprek uitgezonden.

Volgens Reynders zijn er 'enorm veel' tips binnengekomen over de voortvluchtige terrorist van de aanslagen in Parijs: Salah Abdeslam. Na de aanslagen, op 13 november, vluchtte hij vermoedelijk naar zijn woonplaats Brussel. Reynders gaat ervan uit dat de man wordt opgespoord. Reynders zei tijdens het interview ook dat de veiligheidsdiensten tekort zijn geschoten bij de aanslagen in Parijs. Hij vindt dat de diensten van verschillende landen beter met elkaar moeten communiceren.