vrijdag, 24. april 2015 - 13:13 Update: 24-04-2015 14:17

Koperdiefstal waarschijnlijk oorzaak gasexplosie flat Heerlen

Explosie flat in Heerlen vermoedelijk door koperdiefstal
Foto: fbf
Heerlen

In verband met het onderzoek naar de oorzaak van de explosie in een flat aan de Van Weerden / Poelmanstraat zoekt het onderzoeksteam dringend getuigen. Uit tussentijdse onderzoekbevindingen blijkt dat er een verband kan bestaan tussen de vermoedelijke diefstal van een (deel van) de gasleiding en de explosie.

Getuigen die informatie hebben worden met klem gevraagd om contact op te nemen met het onderzoeksteam. Hierbij kan elk detail, hoe klein of onbeduidend dat ook mag lijken, helpen bij het onderzoek. Daarbij kan worden gedacht aan personen, voertuigen of opvallende omstandigheden die in dagen voorafgaand aan het incident in of rond het flatgebouw zijn waargenomen.

Er wordt met name aandacht gevraagd voor de avond en nacht voor de explosie. Elke aanwijzingen kan relevant zijn en daarom vraagt de politie getuigen zich via het speciale telefoonnummer 045 - 400 2080  en mailadres explosieheerlen@politie.nl te melden.

Onderzoek

Een onderzoeksteam van 15 politiemedewerkers is direct na de explosie gestart met een (technisch) onderzoek naar de oorzaak. In tegenstelling tot de berichtgeving in sommige media is het onderzoek nog niet volledig afgerond. Wel is het Forensisch onderzoek op de locatie woensdag afgerond.

Explosie

Maandag rond 08.00 zorgde een gasexplosie in een appartementencomplex aan de Van Weerden / Poelmanstraat voor een grote ravage aan de flat en de omliggende gebouwen. Als gevolg van de explosie raakten drie personen licht gewond. Omwonenden werden door gemeente en hulpdiensten opgevangen in zorgcentrum in de buurt. De winkels in de nabije omgeving werden tijdelijk gesloten. De eerste herstelwerkzaamheden in de wijk zijn maandag al gestart.

Sloop flatgebouw

Donderdag is in opdracht van de eigenaren van het gebouw (Wonen Zuid en Plus Vastgoed) gestart met de afvoer van het puin en de sanering van de grond. Dit gebeurt in verband met het feit dat er het pand licht asbesthoudend materiaal aanwezig was. Dit materiaal kon vanwege de onveilige situatie niet eerder worden verwijderd. Het sloopbedrijf dat aan het werk is, is gecertificeerd voor het werken met asbest en voert deze werkzaamheden volgens de geldende regels uit.

Provincie:
Blik op 112: