donderdag, 9. april 2015 - 16:18

Opnieuw groot zwavelzuurlek

Opnieuw groot zwavelzuurlek
Foto: FlashphotoNL
Schiedam

Woensdagmiddag is er bij het bedrijf P v/d Kooij aan de Nieuwe Waterwegstraat in Schiedam een zwavelzuurlek ontstaan. Dit gebeurde na een explosie die ontstond bij het mengen van 2 stoffen. Gisteren werd het probleem grotendeels opgelost door het riool door te spoelen en de verspreide stoffen in de omgeving op te ruimen.

Donderdagochtend werd echter ontdekt dat het peil van het zwavelzuur in de tank gezakt was; er bleek nog een lek te zijn waardoor het zwavelzuur in 2 ondergelegen rioolbuizen was gelopen. Het ging om ongeveer 10 kuub wat in de riolering terecht was gekomen.

Omdat het zuur in een gebied van onbekende grootte en afstand was verspreid schaalden de hulpdiensten donderdagochtend op naar GRIP 1, om met de diverse disciplines te overleggen over de aanpak en gevolgen van het incident. Vanuit diverse plekken in Schiedam en zelfs Vlaardingen kwamen klachten over de lucht die uit het riool kwam.

Het zuur is in 2 rioolbuizen gelekt; die van het afvalwater (WC etc) en het hemelwater. Het riool van het hemelwater komt uit in de haven, waar ook het zwavelzuur in is gekomen. Dit is in overeenstemming met de vergunning omtrent de noodprocedure. Het was alleen niet de bedoeling dat het zuur in de afvalwaterleiding terecht kwam. Dit kan uiteindelijk wel gefilterd worden en zal geen verder gevaar opleveren voor de omgeving.

Nadat het lek donderdagochtend gedicht was is een gespecialiseerd bedrijf meteen begonnen met het opruimen van het terrein. Rond het middaguur vertrokken de eerste hulpdiensten weer vanaf de Nieuwe Waterwegstraat.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):