vrijdag, 6. februari 2015 - 16:20 Update: 06-02-2015 16:38

Radboudumc: 'Wij zijn niet tegen donatie na euthanasie'

Radboudumc: 'Wij zijn niet tegen donatie na euthanasie'
Foto: Archief FBF
Nijmegen

Vrijdag berichtte de Volkskrant dat het Radboudumc weigert een nierdonatie uit te voeren van een patiënt die binnenkort euthanasie krijgt. Het Radboudumc laat vrijdag in een reactie weten dat het ‘als groot transplantatiecentrum niet afwijzend tegenover orgaandonatie staat’.

‘De combinatie euthanasie en donortransplantatie is in Nederland pas enkele keren voorgekomen. Het betreft een zeldzaam en complex vraagstuk, waarbij zorgvuldigheid voorop staat. Het Radboudumc vindt dat er sprake moet zijn van een behandelrelatie. Dit soort ingewikkelde vraagstukken vergt inzicht in de medische achtergrond van de patiënt en zorgvuldige afstemming tussen arts en patiënt. Daarom is het verzoek teruggelegd bij het behandelend ziekenhuis, in dit geval het CWZ.’, stelt het Radboudumc. 

‘Indien het CWZ na zorgvuldige afweging het verzoek honoreert, zullen de transplantatiecoördinatoren in de regio Nijmegen, aangesteld in het Radboudumc, zoals gebruikelijk deze procedure in het CWZ begeleiden. Dit gebeurt in goed overleg met het CWZ’, aldus het Radboudumc.

Categorie:
Provincie: