maandag, 20. april 2015 - 11:39 Update: 20-04-2015 16:12

'Snotneus' betekent exit voor Fons de Poel bij Brandpunt

Fons de Poel weg bij Brandpunt
Foto: Archief EHF
Hilversum

Tv-presentator Fons de Poel stopt met het onderzoeksjournalistieke programma Brandpunt. Zijn vertrek heeft te maken met de commotie die na de uitzending van vorige week dinsdag ontstond. Dit melden verschillende media maandag.

De uitzending ging over de verhoogde salarissen bij de ABN-top. De Poel noemde Kamerlid Jesse Klaver aan het einde van de uitzending  'snotneus'. Na een kort item over de hoorzitting in de Tweede Kamer over de salarisverhoging bij ABN AMRO sloot De Poel af met: 'Snotneus. Dit was Brandpunt. Goedenavond.'

De Poel sprak in de uitzending over 'die arme commissaris' Van Slingerlandt, die 'zo hooghartig' werd toegesproken door Jesse Klaver. De Poel: 'Die deed alsof de man als een melaatse was neergedaald vanaf een andere planeet.'

Tijdens de hoorzitting vraagt Klaver zich af in welk universum Van Slingerlandt en andere bestuurders uit de financiële wereld leven en zegt hij dat hij alle antwoorden 'stuitend' vond.

De KRO-NCRV laat maandag weten dat De Poel zich de komende jaren gaat toeleggen op journalistieke documentaireseries. De omroep twijfelt niet aan de integriteit van haar medewerker, maar er komt voor 1 juni nu een beroepscode 'voor alle journalistieke presentatoren die in de actualiteit opereren'. Die code moet misverstanden uitsluiten over nevenactiviteiten. In september 2013 presenteerde De Poel nog een commerciële talkshow voor de ABN AMRO. De Poel laat in de gezamenlijke verklaring weten zo'n beroepscode toe te juichen. Hij heeft gezegd spijt te hebben van zijn als grappig bedoelde opmerking over Klaver.

De Poel klust al jaren bij via zijn eigen bedrijf. Zijn journalistieke activiteiten op congressen en seminars hadden de volledige instemming van de bedrijfsleiding, stelt de omroep maandag.

 

Provincie: