vrijdag, 24. april 2015 - 19:34 Update: 24-04-2015 21:25

Zeven verdachten in zaak Rome voorgeleid; één blijft vastzitten op verdenking van poging doodslag

Verdachten ongeregeldheden Rome gehoord en voorgeleid; één blijft vastzitten
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Het Rotterdamse politieteam dat onderzoek doet naar ongeregeldheden in Rome in februari, heeft van de week 44 verdachten gehoord. Van hen zijn er vrijdag zeven voorgeleid.

Onder leiding van het openbaar ministerie doet ook de Rotterdamse politie onderzoek naar de mensen die betrokken waren bij ongeregeldheden in Rome, waar Feyenoord in februari tegen AS Roma speelde. Op 18 en 19 februari kwam het toen tot ongeregeldheden tussen Nederlanders en de Italiaanse politie. Daarbij werd schade aangericht aan goederen en raakten politiemensen gewond. In Rome werden al 35 mensen opgepakt en veroordeeld.

Ook in Nederland startte een onderzoek. Daarbij werden beelden bestudeerd en werden uiteindelijk 44 mensen aangewezen als verdachte van geweld. Onder andere door het tonen van beelden via opsporingsprogramma Bureau Rijnmond en via politie.nl werden de verdachten geïdentificeerd.

Deze week zijn ze allemaal gehoord. De officier van justitie heeft besloten zeven jonge mannen voor te geleiden. Van hen is er één, de enige die wordt verdacht van poging doodslag/zware mishandeling, voor 14 dagen in bewaring gesteld. De andere zes zijn onder voorwaarden, waaronder een stadionverbod, op vrije voeten gesteld.

Alle anderen zijn na verhoor heengezonden. Allemaal hebben ze een gedragsaanwijzing van de officier van justitie gekregen die inhoudt dat ze zich de komende drie maanden niet in de buurt van de Kuip mogen ophouden. Deze gedragsaanwijzing kan verlengd worden, in ieder geval tot aan de behandeling van de strafzaken door de rechtbank. Waarschijnlijk zal dat in oktober zijn.

Overigens zal de KNVB volgende week aan alle verdachten, en de al in Rome veroordeelde mannen een landelijk stadionverbod versturen.