maandag, 11. mei 2015 - 9:53 Update: 11-05-2015 9:58

Zzp’er stuit op muur bij hypotheekaanvraag​

Foto van makelaar woningen huizen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amersfoort

Een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) die bij de bank of een adviseur aanklopt voor een hypotheek, komt terecht in een wereld van wantrouwen en tegenwerking.

Dat blijkt uit onderzoek onder 851 zzp’ers door het Kennis Instituut Zelfstandig Ondernemerschap (KIZO) in opdracht van Vereniging Eigen Huis.

Wantrouwen en onbegrip

‘Banken en hypotheekadviseurs staan vaak ver af van de praktijk van zelfstandige ondernemers. Er heerst daar nog steeds het geloof dat een vast contract zekerheid geeft’, zeggen veel zelfstandigen die aan het onderzoek meewerkten. De meest gehoorde klacht is dat, hoewel zij bereid zijn om bij een hypotheekaanvraag alle financiële gegevens te verstrekken, 82% verstrikt raakt in een moeizaam proces van wantrouwen, behoedzaamheid, een kritische benadering en zelfs tegenwerking bij de geldverstrekker. ‘Ze beschouwen ons als een groter en ongewenst risico’ is een veelgehoorde opmerking.

‘Adviseurs kunnen de jaarcijfers niet lezen en stellen op het eind opeens aanvullende eisen’ is ook een veelgenoemd punt van kritiek. Daarbij gaat het vooral om (meer) inbreng van eigen geld of een verplichte garantstelling. Verder betalen zzp‘ers vaak een renteopslag, hogere advieskosten en is er geen mogelijkheid om Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te krijgen.

Vast partnerinkomen nog steeds nodig voor hypotheek

Vier op de tien zzp’ers zeggen dat de bank het zzp-inkomen bij de hypotheekaanvraag buiten beschouwing heeft gelaten. Voor deze huiseigenaren was het alleen mogelijk een hypotheek af te sluiten op het inkomen van hun partner. Nog eens vier op de tien zzp’ers zeggen dat ze het huis hebben gekocht toen ze nog in loondienst werkten. Toen was het aanmerkelijk eenvoudiger om een hypotheek af te sluiten. Dat blijkt uit het onderzoek waaraan 851 zzp’ers meewerkten, waarvan 651 met een koopwoning en 200 met een huurwoning. Nederland telt momenteel circa 810.000 zzp’ers. Dit aantal groeit snel.

Categorie:
Provincie: