donderdag, 11. februari 2016 - 19:00 Update: 11-02-2016 21:07

Nederlander Van der Dussen vrijgelaten uit Spaanse gevangenis

Nederlander Van der Dussen na ruim 12 jaar vrijgelaten uit Spaanse cel
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De Nederlander Romano van der Dussen (43) is donderdagmiddag vrijgelaten uit de gevangenis op Mallorca.

Hij is naar een tijdelijke opvang op Mallorca overgebracht. Het Spaanse hooggerechtshof in Madrid bepaalde woensdag dat Van der Dussen jarenlang onterecht heeft vastgezeten voor een verkrachting van een vrouw uit Fuengirola. Romano van der Dussen zat ruim 12 jaar vast voor het aanranden, beroven en verkrachten van verschillende vrouwen. Dat gebeurde in de Spaanse badplaats Fuengirola in augustus 2003. De drie vrouwen in de leeftijd van 19, 29 en 33 jaar  werden aangevallen en overmeesterd. Eén van de vrouwen werd ook verkracht, zo bleek uit dna-spoor op haar lichaam. Maar van die verkrachting sprak de Spaanse rechter Van der Dussen nu vrij. Het gevonden dna-spoor bleek van de Brit Mark Dixie te zijn, een veroordeelde Britse moordenaar. Deze vrijspraak zorgde ervoor dat de straf van Van der Dussen teruggebracht is van 15,5 jaar naar 9 jaar en dat betekent dat hij al zeker drie jaar te lang vastzit. Dit melden verschillende media donderdag.

De veroordeling voor de twee andere aanrandingen blijft nog wel van kracht. 'Onverteerbaar', vindt de vader van Van der Dussen. maar de Nederlandse organisatie, PrisonLaw, die zich inzet voor Nederlandse gevangenen in het buitenland  heeft laten weten dat zij vervolgprocedures gaan voeren voor de misdrijven waarvoor de Nederlander niet is vrijgesproken. De organisatie zamelde met een crowdfundingsactie geld in om de zaak-Van der Dussen heropend te krijgen.

n de rechtszaak tegen Van der Dussen werd vanaf het begin van het proces tegen de Nederlander fout op fout gestapeld. De inzet van de Nederlandse advocate Rachel Imamkhan leidde er uiteindelijk toe dat de zaak dit najaar herzien werd door het Spaanse hof.  Imamkhan verzamelde zelf bewijs dat Van der Dussen het niet gedaan kon hebben. Zij wil dat de twee andere zedenzaken waarvoor Van der Dussen ook is veroordeeld worden herzien. Ook overweegt zij een schadevergoeding te vragen voor de jaren dat hij vastzat.