woensdag, 6. april 2016 - 22:39 Update: 07-04-2016 18:48

'Mainstream media maken slechts een klein gedeelte van de Panama Leaks bekend'

'Mainstream media beschermen multinationals tegen Panama-lek'
Foto: Archief FBF
Londen

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat de mensen die de documenten over het Panamese kantoor Mossack Fonseca hebben gelekt, dit deden om het systeem te ontmaskeren dat de superrijken in staat stelt hun enorme fortuin verborgen te houden. Een fortuin dat vaak op een corrupte manier is verkregen en betrokken is bij belastingontduiking.

Maar volgens oud-diplomaat, politiek activist en klokkenluider Craig Murray  hebben de mensen die de stukken hebben gelekt één grote fout gemaakt: ze hebben de stukken overgedragen aan de westerse media. Hierdoor zouden de advocaten uit Panama volgens de stukken meehelpen het vermogen van een aanzienlijk deel van de rijksten 1 procent van de wereld verborgen te houden.Dat werd al duidelijk toen het eerste grote bericht over deze zaak, die de Britse krant de Guardian publiceerde, vooral ging over Vladimir Poetin, terwijl de Russische rijkdom slechts een heel klein onderdeel is van al het geld dat met behulp van Mossack Fonseca werd weggesluisd. Waarom die  focus op Rusland? Volgens de Brit Graig Murray is er iets mis met deze selectieve berichtgeving. Dit meldt Graig Murray op zijn website,evenals ninefornews.nl

De Süddeutsche Zeitung kreeg de Panama Leaks als eerste onder ogen. Volgens de krant hebben de westerse media vooral gezocht naar namen die in verband worden gebracht met regimes waartegen sancties van de Verenigde Naties van kracht zijn. Het gaat dan om landen als Zimbabwe, Noord-Korea, Rusland en Syrië, aldus Murray.  Volgens hem werd bij het sorteren van de Mossack Fonseca-informatie door de mainstream media een bepaalde strategie gevolgd. De westerse media noemen bovengenoemde landen, maar vertellen niets over de grote westerse corporaties of over westerse miljardairs. Bovendien heeft de Guardian laten weten dat veel van de gelekte informatie niet naar buiten zal worden gebracht.

Het is aan de het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) om te bepalen welke namen er worden gelekt. En deze organisatie zou weer gefinancierd en aangestuurd worden door het Amerikaanse Center for Public Integrity. Financiers van het Center for Public Integrity zijn onder meer Ford Foundation, Carnegie Endowment, Rockefeller Family Fund, WK Kellogg Foundation en de Open Society Foundation van miljardair George Soros, zo schrijft Murray. Volgens hem zullen de vuile geheimen van westerse corporaties dan ook niet naar buiten komen. Hij verwacht dat de media vooral zullen uithalen naar Rusland, Iran en Syrië en het Europese buitenbeentje IJsland. Terwijl het volgens hem veel interessanter is om in de database van Mossack Fonseca te zoeken naar de eigenaars van alle media en hun bedrijven. Of om te kijken wie er gedoneerd heeft aan het Center for Public Integrity en hun bedrijven.