dinsdag, 19. april 2016 - 20:58 Update: 19-04-2016 21:32

'Extra bewaking België vanwege komst nieuwe IS-strijders'

'Extra bewaking België vanwege komst nieuwe IS-strijders'
Foto: Screenshot Youtube
Brussel

Volgens het OCAD, het orgaan voor dreigingsanalyse, zijn er signalen dat IS opnieuw strijders naar België en Europa heeft gestuurd.

Er is dus nog steeds een risico op een aanslag, waardoor het dreigingsniveau voorlopig niet daalt. Dat blijft voor heel België op 3 staan. Een aantal strategische plaatsen blijft extra bewaking krijgen. Alain Lefèvre, directeur van het Crisiscentrum in de Belgische krant De Morgen: 'Het gaat onder meer om de nationale en regionale luchthavens, de elf grote treinstations van het land, het openbaar vervoer en de nucleaire sites.'

En verder zegt hij: 'Daarnaast zijn er ook de zogenaamde 'soft targets', plaatsen waar veel mensen samenkomen. De aanslagen in Parijs en Brussel hebben bewezen dat die ook het doelwit van de terroristen kunnen zijn. We denken dan aan bioscoopcomplexen, shoppingcentra en dergelijke meer. Daar wordt extra gepatrouilleerd door de politie, waar nodig worden betonblokken geplaatst om de toegang te bemoeilijken en wordt samengewerkt met privé-bewakingsfirma's. De analyse van welke maatregelen waar nodig zijn, gebeurt in overleg met de lokale politie.' Ook voor de getroffen doelwitten bij de aanslagen op 22 maart, Brussels Airport en de Brusselse metro, blijven de huidige veiligheidsmaatregelen gelden, zo laat de woordvoerder van de federale politie weten. .

Op dinsdag 22 maart bliezen twee zelfmoordenaars zich op in de vertrekhal van de luchthaven Zaventem. Kort daarna blies een andere terrorist zich op in een metrostel  ter hoogte van station Maalbeek. In totaal kwamen er 32 mensen om het leven en raakten meer dan 300 mensen gewond. De aanslagen werden opgeëist door IS.