maandag, 25. april 2016 - 10:12 Update: 25-04-2016 12:16

Zoektocht naar vermiste Nederlandse studente in Oeganda

Nederlands opsporingsteam naar Oeganda op zoek naar vermiste studente
Foto: SXC
Amsterdam

Een Nederlands opsporingsteam vertrekt maandag naar Oeganda om daar te zoeken naar de vermiste studente geneeskunde Sophia Koetsier.

Het negenkoppige team bestaat onder meer uit een antropoloog, bedemdeskundige en forensisch patholoog. Dit schrijft NRC Handelsblad. De studente is al sinds oktober 2015 spoorloos in Oeganda. Ze had acht weken stage gelopen in de hoofdstad Kampala en was op doorreis oor Oeganda. De zoektocht kan bekostigd worden met het geld dat de familie Koetsier ophaalde met de stichting 'Vind Sophia' (Find Sophia).

Op de website van de stichting staat hoe Sophia Koetsier is verdwenen. Dat gebeurde op woensdag 28 oktober 2015, nadat zij was aangekomen in Murchison Falls National Park. De groep kwam daar  rond 18.00 uur aan bij hun accomodatie voor de nacht, het Student Education Centre. Nadat ze wat spullen uit de auto hadden gehaald ging Sophia even naar de wc. Die bevond zich in een een apart gebouwtje, een stukje verderop. Dit is de laatste keer dat Sophia is gezien.. Haar reisgenoten sloegen heel snel alarm en binnen een kwartier werd er met hulp van parkrangers naar haar gezocht. Zonder resultaat. De dagen daarna werd verder gezocht, door politie en parkrangers, op land en in de rivier. Sophia werd niet gevonden.

Forensisch patholoog Frank van de Goot, die deel uitmaakt van het onderzoeksteam, zegt in de krant: 'Het laatste wat van Sophia is gevonden zijn wat kledingstukken in de nabijheid van de rivier. Dat was op enige afstand van haar logeerplek.Ze zou bij de wc's verdwenen zijn. Uren en uren later, wellicht zelfs dagen later zijn deze kledingstukken gevonden' Van de Goot zet vraagtekens bij de verklaring van de Oegandese politie. 'Ik wil dat scenario niet ontkennen of uitvlakken. Maar door het feit dat haar kleding op het land is gevonden en netjes is uitgedaan, acht ik een scenario met alleen maar wilde dieren, buitengewoon onwaarschijnlijk'

Een dag na de verdwijning vonden vriendinnen haar waterfles, enkele kledingstukken en een tas langs de oever van de Nijl. Men dacht toen dat de vrouw mogelijk in het water was gevallen en was verdronken of het slachtoffer was geworden van wilde dieren.