zondag, 17. juli 2016 - 11:45 Update: 17-07-2016 12:26

Amerikaanse leger kan IS niet meer aanvallen vanaf Turkse basis

Amerikaanse leger kan IS niet maar aanvallen vanaf Turkse basis
Foto: BlikoNieuws
Ankara

De Turkse luchtmachtbasis Incirlik kan na de mislukte coup in Turkije niet meer gebruikt worden door het Amerikaanse leger.

De Amerikanen gebruiken de basis, die in het zuidoosten van Turkije ligt, voor aanvallen op Islamitische staat (IS) in Syrië en Irak. Maar dit is niet meer mogelijk sinds de Turken hun luchtruim vrijdagnacht hebben afgesloten voor militaire toestellen. Dit schrijft onder meer de Volkskrant zondag. Een woordvoerder van het Amerikanse ministerie van Defensie heeft aan de New York Times laten weten dat de Amerikaanse militairen overleg voeren met de Turkse autoriteiten om de luchtaanvallen zo snel mogelijk te kunnen hervatten.

Daarnaast wordt in Turkije soms openlijk gesuggereerd dat de Verenigde Staten weleens betrokken zouden kunnen zijn bij de militaire staatsgreep. De Amerikaanse minister van Buitenlande Zaken John Kerry zegt hierover: 'Zulke uitlatingen zijn onjuist en bijzonder schadelijk voor onze bilaterale relaties.'  Hij heeft er in een gesprek met zijn Turkse ambtsgenoot op aangedrongen om terughoudend te zijn. Verder zeg Kerry: 'De VS is bereid om de Turkse autoriteiten te helpen bij het onderzoek.'  Dit schrijft de Belgische krant De Redactie zondag.

Over de situatie suggereert analist Christopher Harmer zondag in de The Guarian dat Turkije de sluiting van de basis Incirlik kan gebruiken om de Amerikanen onder druk kan zetten om Gülen uit te leveren.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavosolglu heeft de Amerikanen opgeroepen  om Fethullah Gülen uit te leveren. Gülen is een Turkse geestelijke die in de Verenigde Statenwoont. . De Turkse regering denkt dat hij achter de mislukte coup zit.