donderdag, 11. augustus 2016 - 18:57 Update: 11-08-2016 19:37

Spanningen rond de Krim lopen op. Oekraïne gevechtsklaar.

Spanningen rond de Krim lopen op. Oekraïne gevechtsklaar.
Foto: Bon
Kiev

De president van Oekraïne heeft militairen in het oosten van Oekraïne en op de grens met de Krim donderdag opgeroepen om gevechtsklaar te staan. Petro Porosjenko komt met dit bevel nadat Rusland woensdag claimde dat het aanslagen op de Krim had weten te voorkomen.

Oekraïne heeft gevraagd om de situatie te bespreken in de VN-veiligheidsraad. Dit melden meerder media donderdag.

De Russische geheime diensten lieten woensdag weten dat ze een reeks terreurdaden hebben weten te verijdelen op het schiereiland de Krim. De Russische geheime dienst FSB zegt dat er 'saboteurs' zijn tegengehouden en dat er 20 explosieven zijn ontmanteld. Volgens de Russen kwamen die plannen uit Oekraïne, maar Kiev ontkent dit met klem. Volgens hen zou het Kremlin uit zijn op escalatie  van het militaire conflict in oost-Oekraïne. Na de beschuldigingen van Russische kant heeft Oekraïne zijn troepen aan de grens met het schiereiland de Krim en in het oosten van het land in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

Het Oekraïense leger oefent sinds gisteren in het zuiden van Oekraïne. Volgens de legerleiding was die oefening gepland en heeft die niets met de oplopende spanningen met Rusland te maken. De VN-Veiligheidsraad praat vandaag nog achter gesloten deuren over de oplopende spanningen tussen Oekraïne en Rusland.