donderdag, 1. september 2016 - 17:55 Update: 02-09-2016 9:22

Facebooksatelliet verloren gegaan na explosie Falcon 9 raket

Raket SpaceX ontploft op Cape Canaveral
Foto: Screenshot Youtube
Cape Canaveral

Op een lanceerplatform op Cape Canaveral is donderdagmiddag Nederlandse tijd een SpaceX Falcon 9 raket geëxplodeerd tijdens een test.

Facebooksatelliet

De onbemande raket had aan boord een Amos-6 communicatiesatelliet waarvan de lancering gepland stond op zaterdag 3 september aanstaande. De satelliet, die door Facebook zou worden ingezet, is net als de raket verloren gegaan door de explosie en de daarop volgende brand.

'Geen gewonden'

SpaceX heeft de explosie inmiddels ook zelf bevestigd en daarbij aangegeven dat er geen personen gewond zijn geraakt bij de fatale explosie maar dat wel de raket en zijn lading zijn vernietigd.

Statische motorentest

Het incident gebeurde tijdens het zogenaamd 'statisch' testen van de motoren waarbij de raket op zijn plaats is verankerd. Daarbij heeft zich volgens de eerste berichten van SpaceX een 'onregelmatigheid' voorgedaan. 

'Volgens de geldende standaard veiligheidsprocedure was het lanceerplatform op dat moment ook niet bemand en zijn er dus geen gewonden gevallen', aldus SpaceX in een eerste reactie op Twitter.

Categorie: