vrijdag, 16. december 2016 - 21:46 Update: 16-12-2016 22:40

Chinese marine neemt Amerikaanse onderwaterdrone in beslag

Chinese marine neemt Amerikaanse onderwaterdrone in beslag
Foto: White House
Washington

De Chinese marine heeft donderdag een Amerikaanse onderzeedrone onderschept en de onbemande duikboot in beslag genomen.

Het Chinese oorlogsschip nam de onderwaterdrone in de Zuid-Chinese zee in beslag. Dit meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het Pentagon zegt dat de drone werd gebruikt voor oceaanonderzoek en zich in internationale wateren bevond. De Amerikanen hebben geprotesteerd tegen de inbeslagname en eisen dat de Chinezen het vaartuig teruggeven.

Twee weken geleden was er nog een rel tussen Amerika en China vanwege een telefoontje dat aankomend president Donald Trump had met de president in Taiwan, zo melden verschillende media vrijdag. De Chinese onderschepping is de derde militaire actie van Peking sinds het omstreden gesprek van Trump. Zo liet Peking deze week voor het eerst een langeafstandsbommenwerper die kernwapens kan vervoeren, urenlang vliegen boven de Chinese zee. En donderdag voerde China's enige vliegdekschip, de Liaoning, militaire oefeningen uit vlakbij Zuid-Korea.

De drone die donderdag door de Chinezen in beslag werd genomen, voerde volgens de Amerikanen wetenschappelijk onderzoek uit in internationale wateren. Hij werd bediend vanaf het onderzoeksschip USNS-Bowditch. Dat is een marineschip dat is uitgerust voor oceanografisch onderzoek.