donderdag, 31. mei 2018 - 20:05 Update: 31-05-2018 20:32

Denemarken komt met verbod op boerka en nikab

Denemarken komt met verbod op boerka en nikab
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Kopenhage

In Denemarken is het vanaf augustus verboden om in het openbaar een boerka of nikab te dragen.

Het Deense parlement heeft ingestemd met een algeheel verbod op gezichtsbedekkende kleding. Het verbod geldt ook voor onder andere maskers, helmen en namaakbaarden die het gezicht te veel bedekken. Dit melden meerdere media donderdag. 

Boete

Iemand die voor het eerst op straat wordt betrapt, krijgt een boete van 135 euro. Bij de vierde keer is die boete opgelopten tot 1350 euro. Er worden wel uitzonderingen gemaakt bijvoorbeeld voor een sjaal bij koud weer of een maksker met carnava. Denemakrken is de vierde op rij. Ook Frankrijk, België en Oostenrijk hjebben een verbod op gezichtsbedekkende kleding.

Tegen Deense waarden

Volgens de centrum-rechtse regering gaat gezichtsbedekkende kleding in het openbaar tegen de Deense waarden in, zo meldt RTL NIeuws. Eerder liet de Deense minister van Justitie Pape Poulsen weten: 'Het is onverenigbaar met de waarden van de Deense gemeenschap of met het respect voor de gemeenschap om het gezicht bedekt te houden tijdens ontmoetingen in de publieke ruimte.' In een reactie hierop zegt Amnesty International dat het verbod een 'discriminerende inbreuk op de rechten van vrouwen' is.

Categorie: