donderdag, 9. januari 2020 - 18:28 Update: 10-01-2020 9:40

'Oekraïens vliegtuig per ongeluk uit de lucht geschoten door Iraanse raket', ook volgens Canadese premier is daar bewijs voor

oekraiens vliegtuig, per ongeluk, neerhalen, iraanse raket, trump
Foto: Printscreen / YouTube/ Global News
Washington

Uit informatie van Amerikaanse inlichtingendiensten zou blijken dat het toeste van Ukraine International Airlines, dat gisteren bij de Iraanse hoofdstad Teheran crashte, mogelijk per ongeluk neergehaald door Iraans afweergeschut.

Een raket van het Iraanse luchtafweersysteem zou de Boeing 737-800 per ongeluk geraakt hebben. Dit melden onder meer CNN en CBS News.  Cbs News zegt op Twitter: 'BREAKING: U.S. officials say they are confident Iran shot down a Ukrainian passenger jet, killing all 176 people on board, CBS News has learned https://cbsn.ws/306w6ii.  

Trump

Tegenover verslaggevers van het Witte Huis heeft laten weten: 'Het kan zijn dat iemand een fout gemaakt heeft.' Trump zei ook dat hij al vermoedde dat de vliegtuigcrash niet te wijten was aan een mechanisch defect. Hij voegde er aan toe dat hij zo z'n vermoedens heeft over wat er is gebeurd, maar daar wilde hij niet verder op ingaan. 

Alle communicatie en elektriciteit viel in één keer uit

Het vliegtuig van Ukraine International Airlines verdween op een hoogte van ruim 2400 meter van de radar. Het toestel was pas vijf minuten daarvoor opgestegen.  Alle 176 inztiitenden kwamen om bij de ramp. Aan boord waren  82 Iraniërs, 63 Canadezen, 11 Oekraïners, 10 Zweden, 4 Afghanen, 3 Duitsers en 3 Britten. Veiligheidsadviseur Benno Baksteen zegt in de Telegraaf dat hij het heel vreemd vindt dat alle communicatie van de zogeheten transponder samen met de elektriciteit in één keer uitviel. Baksteen: 'Dat kan wijzen op een explosie en brand.' Bij het neerstorten is de Boeing ook totaal versplinterd en zijn de wrakstukken over groot gebied verspreid. 

Canadese premier Trudeau

Ook de Canadese premier Trudeau zegt dat er bewijs is dat Oekraïens vliegtuig uit de lucht is geschoten door een Iraanse luchtafweerraket. Dat zei de premier donderdagavond tijdens een persconferentie. Hij meldt dit op grond van informatie van inlichtingendiensten. 'Dat kan per ongeluk zijn gebeurd en moet eerst uitvoerig worden onderzocht.'

Luchtafweergeschut geactiveerd uit vrees

Het ongeluk gebeurde niet lang nadat Iran raketten had gelanceerd op militaire bases van de VS en geallieerde troepen in Irak. Vermoedelijk had Iran het luchtafweergeschut geactiveerd uit vrees voor Amerikaanse aanvallen op doelen in Iran, zo schrijft de Telegraaf.

Iran: 'Onlogische berichten'

Volgens het hoofd van de Iraanse burgerburgerluchtvaartorganisatie zijn de berichten dat het vliegtuig is geraakt door een raket onjuist. 'Onlogische berichten', aldus het Iraanse persbureau ISNA.' Wetenschappelijk gezien is het onmogelijk dat een raket het Oekraïense vliegtuig heeft geraakt, en dergelijke geruchten zijn onlogisch', citeerde ISNA Ali Abedzadeh.