vrijdag, 18. juni 2021 - 16:04 Update: 18-06-2021 21:34

Dode, vijf vermisten en 9 gewonden na instorten schoolgebouw Antwerpen

ingestort-aanbouw-Antwerpen
Foto: Brandweer Zone Antwerpen
Antwerpen

In Antwerpen is vrijdagmiddag even voor 14.45 uur een schoolgebouw in aanbouw gedeeltelijk ingestort. Op het moment van instorten waren er bouwvakkers in en rond het gebouw aan het werk. De ravage is groot en het aantal personen dat gewond is geraakt ligt rond de 20. Daarnaast zijn er nog een aantal personen vermist.

Hulpdiensten massaal ter plaatse

'De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse gekomen bij het gedeelte waar het gebouw is ingestort. Ook zijn daar een aantal steigers ingestort. De omgeving is voorlopig afgesloten voor het verkeer', zo meldt de politie van Antwerpen.

Tiental personen uit gebouw gered

De brandweer van Antwerpen heeft laten weten dat er inmiddels een tiental personen uit het ingestorte gebouw is gered aan de Jos Smolderenstraat op het Nieuw Zuid. Zij zijn gewond geraakt en inmiddels overgebracht naar het ziekenhuis.

Contact met personen onder het puin

De brandweer heeft contact met enkele personen die zich nog onder het puin bevinden. Er zijn ook teams met reddingshonden op de bouwplaats om te helpen zoeken naar overlevenden. Ook zet de brandweer drones in om zo een beter beeld te krijgen van de situatie

Vermisten en gebouw instabiel

De oorzaak van de instorting is momenteel onbekend, meer onderzoek daarnaar volgt later. De bouw was al behoorlijk gevorderd. 'Onze eerste zorg gaat nu uit naar slachtoffers. Voorlopig zijn er nog een aantal personen vermist en onder het puin', aldus de brandweer. De situatie is er zeer instabiel en dat maakt bevrijdingen en zoekacties heel moeilijk.

Update 16.45 uur: nog 6 vermisten

'Er zijn nog minstens 6 personen vermist. We krijgen momenteel ter plaatse hulp van de reddingshondenteams van CivilSecurity.be.  Zij helpen ons om mee te zoeken naar slachtoffers in het zéér instabiele en gevaarlijke puin', meldt de brandweer zojuist.

Update 18.00 uur

Eén van de 6 vermiste personen is onder het puin aangetroffen. Hij heeft het helaas niet overleefd. Er worden op dit moment nog 5 personen vermist. Een aannemer met gespecialiseerd materiaal ondersteunt de brandweer om verder te zoeken naar mogelijke slachtoffers. Er liggen op dit moment 9 slachtoffers in het ziekenhuis. Daarvan zijn er 8 zwaargewond en 1 lichtgewond.