zaterdag, 19. juni 2021 - 9:26 Update: 20-06-2021 9:54

Brandweer bergt totaal 5 lichamen van bouwvakkers ingestorte school Antwerpen

ingestort-aanbouw-Antwerpen
Foto: Brandweer Zone Antwerpen
Antwerpen

Vannacht hebben reddingswerkers van de brandweer in Antwerpen twee lichamen geborgen van bouwvakkers die vrijdagmiddag onder het puin terechtkwamen toen het schoolgebouw waarin zij werkten instortte. Zaterdagmiddag zijn de drie lichamen van de andere drie vermiste bouwvakkers gevonden en geborgen. Dit meldt de brandweer zaterdag.

Nog 2 vermisten

Het eerste lichaam werd in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 04.00 uur geborgen, het tweede lichaam rond 06.00 uur en het derde lichaam rond 13.30 uur. Op dit moment zijn de reddingswerkers nog op zoek naar twee vermiste personen. Vrijdag werden er al tien personen door de brandweer gered. Daarvan waren er negen gewond naar het ziekenhuis overgebracht. Acht daarvan zijn zwaargewond en één is lichtgewond.

Ingestort

Vrijdagmiddag rond 14.45 uur stortte een deel van de school in aanbouw in. Ook een aantal steigers stortten in. Er werd direct een reddingsoperatie opgezet waarbij dus tien personen levend onder het puin vandaag zijn gehaald. De reddingsoperatie wordt bemoeilijkt doordat de situatie instabiel is en er met grote voorzichtigheid moet worden gehandeld. Voor het lokaliseren van de vermiste personen worden ook reddingshonden ingezet van de civiele bescherming.

Oorzaak nog onbekend

De oorzaak van de instorting is nog onbekend. Dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen. Daarbij wordt ook gekeken of er tijdens de bouw mogelijk fouten zijn gemaakt.

Update 14.30 uur

Inmiddels is ook het lichaam van een derde overleden persoon geborgen. Dit meldt de brandweer zaterdagmiddag. Vrijdag werden er 9 gewonden naar het ziekenhuis overgebracht. Eén van hen heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten. De toestand van de andere acht gewonden is stabiel.

Zoeken naar vermisten

Twee ploegen van de civiele bescherming en twee van de brandweer zoeken met gespecialiseerd materiaal naar de twee vermisten. Het puin is zeer instabiel, wat het moeilijk maakt om slachtoffers te bevrijden. Het Disaster Victim Identification Team van de Federale Politie is aangekomen voor de officiële identificatie van de overledenen.

Update 16.15 uur

Koning Filip heeft de rampplek van het ingestorte schoolgebouw in aanbouw zaterdagmiddag bezocht. Hij kwam de hulpverleners op het terrein een hart onder de riem steken en sprak een aantal van hen. Ondertussen gingen de zoekacties naar de twee vermiste bouwvakkers door. Het Belgische Koninklijk Huis wenste in een tweet: 'Moed en sterkte aan de families en de naasten van de slachtoffers, veel beterschap aan alle gewonden. Dank aan alle hulpdiensten ter plaatse die non stop aan het werk zijn'.

Update 17.25 uur: drie lichamen geborgen

Zaterdagmiddag hebben reddingwerkers in Antwerpen nog twee personen aangetroffen onder het puin. Zij zijn helaas overleden. Een heel zware balans bij dit tragisch ongeval. We zijn in gedachten bij de families en vrienden van de slachtoffers', zo meldt de brandweer zaterdagmiddag. Ondertussen is er ook een update over de toestand van de gewonden in het ziekenhuis. Drie personen liggen nog op de intensive-care afdeling, vijf personen worden voorlopig in het ziekenhuis gehouden en één persoon verliet reeds deze voormiddag het ziekenhuis.