woensdag, 2. december 2015 - 11:03 Update: 03-12-2015 10:20

Speelgoedfabrikant Vtech neemt maatregelen na hack

Gegevens Nederlandse kinderen gestolen door hacken Chinese speelgoedfabrikant
Foto: Archief EHF
Peking

Bij het hacken van de Chinese speelgoedfabriaknt Vtech zijn de gegevens van ruim 120.000 Nederlandse kinderen gestolen. Ook de gegevens van ruim 100.000 Nederlandse ouders zijn door de hacker buitgemaakt. Dit heeft Vtech woensdag bekendgemaakt.

Naam, geslacht en geboortedatum

Van de Nederlandse kinderen zijn de naam, het geslacht en de geboortedatum buitgemaakt. Daarnaast zouden de hackers foto´s, audiobestanden en chatgesprekken hebben bemachtigd. De techsite Motherboard zegt daar bewijs van te hebben. De hacker zou hiervoor bewijs naar Mothertech gestuurd hebben. Hij zou niet van plan zijn de gegevens de verkopen. Volgens Vtech is er geen creditinformatie gestolen.

Inbraak in database Learning Lodge

Vtech maakt onder meer tablets, smartphones en smartwatches voor kinderen. De hacker wist de informatie te verkrijgen door in te breken in de database van Learning Lodge. Dat is het onlineportaal waar de apps, e-books en spelletjes gedownload kunnen worden voor de apparaten van VTech. In totaal zijn 6,4 miljoen profielen van kinderen en 5 miljoen volwassenen in handen gekomen van de hacker. 

Geen verkeerde bedoelingen hacker

De hacker heeft laten weten dat hij geen verkeerde bedoelingen heeft met de hack. Hij wilde vooral laten zien hoe makkelijk hij aan alle gegevens kon komen, zo meldt het AD.  De hacker schrijft er 'ziek van te zijn' dat dit zo gemakkelijk ging, aldus de krant. Vtech heeft gedurende het onderzoek naar de hack uit voorzorg de app store, het Kid Contact network en een aantal websites uit de lucht gehaald. Inmiddels heeft het bedrijf maatregelen genomen.

Categorie: