maandag, 1. februari 2016 - 17:55 Update: 02-02-2016 20:08

Fraudehelpdesk: 'met ruim 32.000 valse e-mails record december verdubbeld'

Fraudehelpdesk ziet aantal valse e-mails in maand tijd verdubbelen
Foto: MV
Apeldoorn

Het aantal valse e-mails is in januari 2016 nagenoeg verdubbeld ten opzichte van december 2015. Dit heeft de Fraudehelpdesk maandag bekendgemaakt.

'Er werden maar liefst 32.848 valse e-mails gemeld bij de Fraudehelpdesk. Dit is bijna een verdubbeling van het record in december 2015, toen er 16.705 valse e-mails gemeld werden', aldus de Fraudehelpdesk.

De valse e-mails zijn zeer divers. Mails uit naam van banken waarin gevraagd wordt om je betaalpas op te sturen. Mails van het CJIB over nog openstaande boetes van verkeersovertredingen. En afgelopen week doken mailtjes op waarin gesuggereerd werd dat de ontvanger betrokken was bij een aanrijding en de schade moet betalen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Klik niet op links en open geen bijlagen

Hoe kwaadaardig de mailtjes zijn verschilt per bericht. Als er sprake is van een phishingmail, wordt vaak gevraagd om op een link of button te klikken, waarna u gegevens moet invullen. Klik echter nooit op een link (of een bijlage) in een mail die u niet vertrouwd. Er kan malware in de link zitten, waardoor er schadelijke software op uw computer terecht komt. Het advies bij mailtjes die u niet vertrouwt: klik nergens op, open geen bijlage en vul nooit persoonlijke gegevens in. Stuur de mail door naar de Fraudehelpdesk en gooi de mail uit uw mailbox.

Campagne valse e-mails

In de maanden januari en februari besteedt de Fraudehelpdesk extra aandacht aan de gevaren van kwaadaardige e-mails. Op de campagnepagina vindt u preventieve tips, artikelen én een handige tool om te ontdekken of een mail vals is of niet. In februari wil de Fraudehelpdesk graag weer proberen om 30.000 valse e-mails te ontvangen. Hoe meer mails de Fraudehelpdesk ontvangt, hoe sneller we bijvoorbeeld links naar foutieve websites kunnen herkennen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):