maandag, 14. maart 2016 - 8:03 Update: 14-03-2016 9:28

Nederlandse tieners opgepakt om hacken Instagram-accounts

Nederlandse tieners opgepakt om hacken Instagram-accounts
Foto: fbf
Hilversum

Twee jonge Nederlanders zijn opgepakt omdat ze een groot aantal Instagram-accounts zouden hebben gehackt.

De jongens van 18 en 19 jaar Alblasserdam en Boskoop zouden  via 'gestolen' Instagram-accounts tienduizenden euro's hebben verdiend. Via zogenoemde phishing-mail wisten de tieners van honderden mensen de Instagram-inloggegevens te krijgen. De slachtoffers waren in de veronderstelling dat ze een mailtje van Instagram hadden gekregen, maar in werkelijkheid waren dit de oplichters. De tieners plaatsten advertenties op de accounts en wisten volgens de politie zo tienduizenden euro's aan reclame-inkomsten bij de echte gebruikers weg te halen.

De hackers richtten zich specifiek op 'grote' Instagram-accounts met tienduizenden volgers omdat bedrijven daar graag reclame op maken. Toen het tweetal eenmaal toegang had tot de accounts, benaderden ze bedrijven om  reclame te maken. Woordvoerder van de politie tegenover de NOS: 'Die bedrijven wisten waarschijnlijk niet dat ze met hackers te maken hadden. Ze maakten behoorlijke bedragen over, die werden weggesluisd en omgezet in bitcoins.'  De tieners plaatsten daarna de daadwerkelijk reclamefoto's op de gehackte accounts.

De politie doet onderzoek naar het preciezeaantal slachtoffers en in welke landen die zitten. Voor zover bekend zijn er twee Nederlandse accounts gehackt.

Categorie:
Provincie: