vrijdag, 18. maart 2016 - 12:49 Update: 20-03-2016 13:33

'Google zet roboticabedrijf te koop'

Griezelig echt hoe deze robot loopt en beweegt
Foto: Boston Dynamics
Waltham/Massachusetts

Het moederbedrijf van Google, Alphabet, wil af van het eerder aangekochte Boston Dynamics. Dit hebben ingewijden tegenover het Amerikaanse persbureau Bloomberg laten weten.

Het bedrijf dat gespecialiseerd is in robotica heeft al de nodige robotcreaties op de wereld gezet maar Alphabet wil dat er nu binnen en paar jaar een commercieel product door het bedrijf op de markt wordt gezet maar daar heeft het moederbedrijf van Google op dit moment geen vertrouwen in. Op 13 december 2013 werd het bedrijf overgenomen door Google X voor 500 miljoen dollar.

Toch lijkt het er op dat het niet al te lang meer gaat duren voordat er robots zullen worden ingezet bij het leger en hulpverleningsdiensten als je kijkt naar de volgende beelden van een robot van Boston Dynamis die 'akelig' veel op een mens lijkt als je hem ziet lopen en bewegen.

De beelden zijn namelijk al in 2013 gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics die de PETMAN robot ontwikkelde om de prestaties van beschermende kleding te testen die werd ontworpen tegen bijvoorbeeld chemische stoffen.

Het is zelfs niet onwaarschijnlijk dat met name het Amerikaanse leger al volop aan het testen is met robots van dit type die kunnen worden ingezet tijdens gevaarlijke situaties voor militaire grondtroepen tijdens gevechten. 

Slachtoffers verplaatsen

Daarnaast zou de robot mogelijk ook prima kunnen functioneren in de hulpverlening waarbij te denken valt aan het verplaatsen van (oorlogs) slachtoffers maar ook dichter bij huis bij het tillen op een brancard van gewonden bij grote rampen. 

Terreurdreiging

Maar ook de inzet bij terreurdreigingen is goed mogelijk zoals recent weer in het Belgische Vorst waarbij diverse agenten tijdens een inval gewond raakten toen zij door terreurverdachten werden beschoten. De robot zou hier, zonder het leven van echte politiemensen op het spel te hoeven zetten, zijn meerwaarde kunnen bewijzen.

Categorie:
Blik op 112:
Tag(s):