donderdag, 10. november 2016 - 17:09 Update: 10-11-2016 17:21

In 2017 alleen nog maar sim-only abonnementen?

In 2017 alleen nog maar sim-only abonnementen?
Foto: SIM
Leidschendam

Steeds minder mensen kiezen ervoor om een mobiel abonnement inclusief telefoon af te sluiten. Zowel particulier als zakelijk kiezen mensen liever voor een sim-only abonnement.

Waar dat vroeger vaak een verwarrend geheel was, zijn er tegenwoordig aanbieders als SIM en Mobiel die je overzichtelijk en op maat laten zien wat voor jou de beste opties zijn. Sim-only abonnementen zijn inmiddels zelfs zo populair dat de kans bestaat dat het in 2017 nog de enige optie is om een abonnement af te sluiten.

Standaard sim-only abonnement

Je kent het wel: je krijgt de nieuwste smartphone bij een bepaald abonnement. In feite krijg je deze telefoon natuurlijk helemaal niet, maar zijn de kosten daarvan gewoon in je abonnementsgeld verrekend. Dat lijkt echter in 2017 voorbij te zijn. Er vinden namelijk onderhandelingen plaats tussen de diverse telecomproviders en de overheid. De inzet is om sim-only abonnementen standaard te maken en de mobiele abonnementen inclusief telefoon af te schaffen.

Definitief voorbij

Het lijkt er op dat de tijd van zogenaamde gratis smartphones dus definitief voorbij gaat. Dat komt vooral doordat ze in feite de telefoon op afbetaling aanbieden waardoor het wettelijk gezien een lening is. En bij een lening moet een aanbieder voldoen aan belangrijke eisen.

Zo zouden providers moeten kunnen laten zien hoeveel rente er gerekend wordt en hoeveel de financiering nu eigenlijk kost voor de gebruiker. Wat een mobiel abonnement betreft, betekent dit dat de provider duidelijk moet laten zien hoeveel de gebruiker maandelijks betaalt voor het abonnement en hoeveel voor het toestel. Dat gebeurt nu niet bij mobiele abonnementen.

Sim-only

Wanneer je deze scheiding namelijk wel gaat maken, worden alle abonnementen in feite gewoon sim-only abonnementen. Je sluit in dat geval altijd een sim-only abonnement af en hebt daarnaast de keuze om ook een nieuwe telefoon aan te schaffen. Het is vervolgens aan jou om die telefoon in één keer of op afbetaling te kopen.

Categorie:
Provincie: