donderdag, 24. november 2016 - 15:45

Vrijdag 25 november: E-mailloze vrijdag

Vrijdag 25 november: E-mailloze vrijdag
Foto: MV
Amsterdam

NBPO roept tijdens de internationale e-mailloze vrijdag iedereen op het eigen e-mailgedrag onder de loep te nemen en daarmee werkstress bij anderen en zichzelf te verlagen.

Het aantal e-mails is nog steeds enorm ondanks de toename van social media en andere communicatiemiddelen. In combinatie met andere stressfactoren kan dit leiden tot een structurele stresssituatie, met verzuim tot gevolg. Het beter hanteren van e-mailprogramma's en het leren beheersen van de werkvoorraad kan dit voorkomen. E-mailloze vrijdag zorgt voor bewustwording van het probleem.

De problemen met onder andere een overvolle e-mailbox én de onoverzichtelijke werkvoorraad nemen fors af door de begeleiding van een Professional Organizer. Dat blijkt uit onderzoek naar de effectiviteit van de dienstverlening van professional organizers door de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO).

Uit diverse onderzoeken blijkt dat e-mail de grootste onderbreker van onze werkdag is. Vaak is men hierdoor met drie dingen tegelijk bezig ben. En veel mensen hebben moeite met hun concentratie. Een derde van de werknemers is een kwart van de werktijd bezig met e-mail. Mailboxen worden zeer regelmatig gecheckt: 35% van de mensen kijkt 4 á 10 maal per dag en 30% zelfs nog vaker. Toch blijven er veel berichten in de inbox staan: bij 27% staan er meer dan 100 berichten in de inbox en bij 13% zelfs meer dan 1000.

Door het gemak en de laagdrempeligheid van e-mail worden dagelijks wereldwijd miljarden e-mails verzonden. Zonder e-mail werken en leven is haast ondenkbaar geworden. Het is nog steeds een van de belangrijkste communicatiemiddelen van dit moment. Vrijdag 25 november is het daarom E-mailloze Vrijdag: een dag om stil te staan bij ons gebruik van e-mail. De NBPO roept iedereen op om hier aan mee te doen.

Categorie:
Provincie: