In 2012 kwamen er nog 7.961 meldingen binnen van ‘horizontale fraude’. Afgelopen jaar was dit aantal 86.742. Een stijging van bijna 1.000%. Horizontale fraude is fraude gericht tegen burgers, financiële instellingen of bedrijven. In 2020 en 2021, de jaren van lockdowns vanwege het coronavirus, kende het aantal meldingen pieken tot 117.626 en 125.438.
Vele soorten en maten
“De cijfers zijn natuurlijk schrikbarend. Want het aantal niet-geregistreerde gevallen ligt waarschijnlijk aanzienlijk hoger. Online oplichting is er tegenwoordig, helaas, in vele soorten en maten. Criminelen verdienen hier alleen in Nederland al miljoenen euro’s mee. Een van de bekendste methoden van internetfraude is phishing, waarbij criminelen valse websites of formulieren gebruiken om de privégegevens van klanten te verkrijgen”, zegt Koen Jansen van Oplichting.com.
Jansen heeft hiervoor nog een goede tip, mochten er twijfels zijn. “Als je een slecht gevoel krijgt over een website, kun je eenvoudig de URL van de homepage vergelijken met het officiële adres van de desbetreffende instantie. Beter iets té voorzichtig, dan achteraf in de problemen komen.”
Gemiddeld aantal per provincie
Woon je in Zeeland? Hier krijgen gemiddeld de meeste inwoners te maken met fraude. Hier heeft vorig jaar een op de 165 inwoners last gehad van fraude en maakte hier melding van bij de politie. In Overijssel ligt dit gemiddelde het laagst. In die provincie heeft een op de 226 inwoners een melding gemaakt van fraude.