donderdag, 3. december 2015 - 9:23 Update: 03-12-2015 9:29

Gemeente helpt Amsterdammers met minimuminkomen bij vervangen witgoed

Gemeente helpt Amsterdammers met minimuminkomen bij vervangen witgoed
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

De gemeente Amsterdam gaat Amsterdammers met een minimuminkomen helpen bij het vervangen van essentiële huisraad als een koelkast of gasfornuis.

Wethouder Arjan Vliegenthart: “Voor Amsterdammers met een minimuminkomen kan de aanschaf van een wasmachine of koelkast een enorme uitgave zijn. Ze hebben vaak maar net voldoende om van rond te komen en een flink deel van hen, zo’n 35%, heeft schulden. Daarom starten we met een pilot om in schrijnende gevallen bij te springen in de kosten.”

Financiële armslag voor minima

In het Aanvalsplan Armoede heeft de gemeente al aangekondigd om met nieuwe regelingen te komen voor meer financiële armslag voor minima. Per 2015 is bijvoorbeeld de Langdurigheidstoeslag door het Rijk afgeschaft, zodat er geen vrij besteedbare minimaregelingen meer zijn waaruit dit soort uitgaven kunnen worden bekostigd. Amsterdammers die moeten rondkomen van een minimuminkomen zien daarom soms geen mogelijkheid om een kapotte wasmachine of koelkast te vervangen, terwijl dit wel noodzakelijk is.

Sinds 1936

De pilot van een jaar is belegd bij het Fonds Bijzondere Noden Amsterdam (FBNA). Het Fonds Bijzondere Noden Amsterdam levert al sinds 1936 hulp aan Amsterdammers die in een financiële noodsituatie verkeren en beschikt over een breed netwerk van convenantpartners in de stad om de hulp daar te laten landen waar het nodig is. Partners van FBNA, zoals Cordaan en het Leger des Heils, kunnen bij het fonds een aanvraag doen voor hun cliënten. Amsterdammers kunnen dus zelf geen aanvraag doen.

Het komende jaar krijgt FBNA € 150.000 subsidie voor het uitvoeren van de pilot. Na een jaar evalueert de gemeente of het beleggen van de witgoedregeling bij FBNA een succes is en in de huidige vorm wordt voortgezet.

Categorie:
Provincie: