woensdag, 16. december 2015 - 22:51 Update: 17-12-2015 0:22

'Zwitserland stuurt gegevens Nederlandse spaarders naar Belastingdienst'

Zwitserland stuurt gegevens Nederlandse spaarders naar Belastingdienst
Foto: Archief EHF
Zoetermeer

Voor het eerst zijn bankgegevens van Nederlandse spaarders bij de Zwitserse bank USB gedeeld met de Belastingdienst.

In eerste instantie zou het gaan om 100 Nederlandse rekeninghouders. Dit heeft de Zwitserse Handelszeitung bekendgemaakt. De Belastingdienst heeft berichtgeving bevestigd, zo melden verschillende media woensdag.

Overigens hoeft het niet zo te zijn dat de 100 rekeninghouders ook echt zwartspaarders zijn. Dat is iets wat nog onderzocht moet worden door de Belastingdienst. De Nederlanders konden alleen tegenover de USB, de grootste bank van Zwitserland, niet bewijzen dat ze hier wel voldoende belasting hebben afgedragen.

De Nederlandse fiscus is achter de schermen al jaren bezig om spaargeld, dat in het buitenland staat, alsnog fiscaal te belasten. Dat zou de Nederlandse fiscus al zo'n 1,6 miljard euro hebben opgeleverd aan naheffingen en boetes. Dat de Zwitserse bank de gegevens van de Nederlandse spaarders doorgeeft aan de fiscus is wel opmerkelijk. Jarenlang was het bankgeheim heilig in Zwitserland. Maar de Verenigde Staten en daarna ook Europese landen, hebben druk uitgeoefend om het bankgeheim aan te pakken.

Wie via de 'inkeerregeling' zelf zijn inkomsten alsnog bij de Belastingdienst aangeeft, krijgt een boete van 60 procent. Maar als de fiscus er zelf achter komt dat iemand inkomen of spaargeld verborgen houdt, kan de boete bovenop de terug te vorderen belastingafdracht oplopen tot 300 procent.