donderdag, 28. januari 2016 - 9:58 Update: 28-01-2016 9:59

Cao-akkoord bereikt voor gemeentemedewerkers

Cao-akkoord bereikt voor gemeentemedewerkers
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

FNV Overheid heeft een cao-akkoord bereikt voor gemeentemedewerkers. Zij krijgen in totaal 3,4 procent loonsverhoging.

De vakbonden en werkgever hebben ook goede afspraken gemaakt over de reparatie van de WW en er komen extra banen voor jongeren en mensen met een arbeidsbeperking. Cao-onderhandelaar Bert de Haas, FNV Overheid: ‘Dit akkoord is een waardering voor de mensen die op het stadhuis werken, de wijken schoonhouden of branden bestrijden. Zij krijgen meer koopkracht en zekerheid.’ De cao heeft een looptijd van 1 januari 2016 tot 1 mei 2017.

De reparatie van de duur en de opbouw van de WW biedt mensen meer zekerheid. De verslechtering die het kabinet heeft bepaald, wordt met dit cao-akkoord volledig hersteld. De premie die werknemers hiervoor inleggen bedraagt 0,1 procent. Bert de Haas: ‘Dit is een solidaire regeling, omdat iedereen hieraan bijdraagt. De sociale zekerheid blijft voor het gemeentepersoneel op peil en dat is een goed voorbeeld voor andere sectoren.’

Het generatiepact dat de vakbonden en werkgever eerder sloten, wordt komend jaar verder uitgevoerd. Er komen bij de gemeenten duizend extra banen voor jongeren bij. Ook stellen gemeenten 730 banen beschikbaar voor mensen met een arbeidsbeperking. Tot slot hebben de vakbonden en werkgever afgesproken te bekijken hoe onzekere, flexibele banen verder kunnen worden beperkt.

Bij de gemeenten werken zo’n 165.000 mensen. Het principeakkoord wordt binnenkort voorgelegd aan de leden van FNV Overheid.

Categorie:
Provincie: