vrijdag, 19. februari 2016 - 9:19

Consumenten besteden iets meer dan jaar eerder

Consumenten besteden iets meer dan jaar eerder
Den Haag

Consumenten hebben in december 0,6 procent meer uitgegeven dan in december 2014, meldt CBS. Dat is de laagste stijging van de consumptie in 2015. Consumenten hebben in de slotmaand van 2015 aanzienlijk minder gas verbruikt dan een jaar eerder. Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in februari ongunstiger dan in januari en december.

Consument verbruikt aanzienlijk minder gas

Het was in december een stuk zachter dan in dezelfde maand een jaar eerder. Consumenten hebben aanzienlijk minder gas verbruikt dan in december 2014. Hierdoor waren de bestedingen aan overige goederen (onder meer gas) 6 procent lager dan een jaar eerder.

Consumenten hebben wel meer besteed aan kleding, woninginrichting, huishoudelijke apparaten en vooral auto’s. De bestedingen aan duurzame goederen lagen ruim 4 procent hoger dan een jaar eerder. Vorige week donderdag meldde CBS dat de detailhandel 2015 positief heeft afgesloten. De omzet van de detailhandel was in december ruim 3 procent hoger dan een jaar eerder.

Aan voedings-en genotmiddelen hebben consumenten 1 procent meer uitgegeven. Ook hebben ze ruim 1 procent meer besteed aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Categorie: