donderdag, 24. maart 2016 - 8:28 Update: 24-03-2016 10:47

Consumenten besteden niet meer, maar ook niet minder

foto van kopen | fbf archief
Foto: fbf archief
Den Haag

Consumenten hebben in januari 0,3 procent meer uitgegeven dan in januari 2015, meldt CBS. Dat is de laagste stijging na oktober 2014.

Consumenten hebben in januari onder andere minder gas verbruikt en minder auto’s gekocht dan een jaar eerder. Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in maart ongunstiger dan in februari en januari. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Consument stookt minder gas en koopt minder auto’s

Het was in januari zachter dan in dezelfde maand een jaar eerder. Consumenten hebben minder gas verbruikt. Hierdoor waren de bestedingen aan overige goederen (onder meer gas) 2,2 procent lager dan een jaar eerder.

Consumenten hebben nagenoeg hetzelfde uitgegeven aan duurzame goederen als een jaar eerder. Ze besteedden opnieuw meer aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten, maar minder aan auto’s, huishoudelijke artikelen en kleding. Vorige week dinsdag meldde CBS dat de omzet van de detailhandel in januari 2016 met bijna 2 procent is gekrompen. Een ongunstigere samenstelling van de koopdagen drukte de omzet.

Aan voedings-en genotmiddelen hebben consumenten ruim 1 procent meer uitgegeven. Ook hebben ze bijna 1 procent meer besteed aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Omstandigheden voor consumptie in maart ongunstiger dan in januari

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in maart ongunstiger dan in januari. Dat komt vooral doordat consumenten negatiever zijn over hun toekomstige financiële situatie en de afname van de koerswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis groter is. Consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen.

Categorie:
Provincie: