donderdag, 31. maart 2016 - 8:06

Vrijwilligers met WW-uitkering mogen aan de slag bij Giro d’Italia

Vrijwilligers met WW-uitkering mogen aan de slag bij Giro d’Italia
Foto: Archief FBF
Den Haag

Uitkeringsgerechtigden mogen met behoud van hun WW-uitkering als vrijwilliger helpen bij de start van de Giro d’Italia. Dat laat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag aan de Tweede Kamer weten. De ‘Giro’, een van de grootste wielerwedstrijden van de wereld, start op 6 mei in Apeldoorn. Ook op 7 en 8 mei wordt er in ons land gekoerst voordat het peloton zich naar Italië verplaatst.

Bij UWV komen verzoeken binnen van uitkeringsgerechtigden die graag vrijwilligerswerk willen doen bij dit wielerevenement. Omdat er sprake is van een commercieel evenement laten de huidige regels dat niet toe. Minister Asscher maakt een uitzondering omdat het hier, net als bij de start van de Tour de France vorig jaar in Utrecht, gaat om een eenmalig en uniek evenement. Ook is er geen sprake van verdringing van werknemers en is de kans klein dat een uitkeringsgerechtigde een reguliere baan misloopt door een paar dagen vrijwilligerswerk te doen.

 Asscher: ‘Een groots evenement als de Giro kan alleen georganiseerd worden dankzij de vele enthousiaste vrijwilligers. Dat mogen wat mij betreft ook vrijwilligers zijn met een WW-uitkering. Als al die helpende handjes er ook nog aan bijdragen dat Tom Dumoulin na de tijdrit in Apeldoorn in de roze trui gehesen wordt, ben ik een zeer tevreden minister en wielerfan.’

Asscher laat momenteel onderzoeken of de regels voor vrijwilligerswerk door uitkeringsgerechtigden moeten worden aangepast. De uitkomsten van deze evaluatie verwacht hij rond de zomer. Een eventuele aanpassing komt dus te laat voor de Giro d’Italia, vandaar deze uitzondering. De ervaringen rond de Tour de France en de Giro d’Italia neemt de minister mee in zijn evaluatie.