vrijdag, 15. april 2016 - 13:48 Update: 15-04-2016 21:22

Handelsmissie Duitsland komt terug met 12 getekende overeenkomsten

Handelsmissie Beieren levert 12 contracten op
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Beieren/Den Haag

De handelsmissie naar Beieren heeft twaalf getekende overeenkomsten opgeleverd. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Deze variëren van samenwerking tussen Nederlandse- en Duitse bedrijven en kennisinstituten tot cultuurinstellingen. De handelsmissie wordt geleid door Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. 

'Nederland is van oudsher erg gericht om zaken te doen met ondernemingen uit de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Terwijl ze in Beieren vooral naar Midden- en Oost Europa kijken. Daardoor laten we allebei mogelijkheden onbenut. Deze missie is een stimulans om dat te veranderen', stelt Ploumen

De missie staat grotendeels in het teken van duurzaamheid en innovatie in diverse sectoren. Zo zijn er overeenkomsten gesloten tussen Nederlandse- en Beierse ondernemingen om samen te werken op het gebied van elektrisch vervoer, gezondheidszorg, biologisch voedsel en cybercrime. 

Ploumen: 'Er liggen hier goede kansen voor Nederlandse  toeleveranciers aan de Duitse maakindustrie. Omdat onze high tech bedrijven creatief, pragmatisch en snel in staat zijn om hun producten aan te passen aan nieuwe eisen van de klant. Nederland wordt hier beschouwd als een proeftuin voor innovatieve oplossingen.'

BMW

In München bezocht de minister vrijdag samen met koning Willem-Alexander en koningin Maxima, onder meer BMW. Naast het aanpakken van CO2 uitstoot en het gebruik maken van duurzame energie, richt het automobielconcern zich ook op scholing en kennisoverdracht via een aantal maatschappelijke projecten. 

Chocolade 3D-printer

Daarna volgde onder meer de historische Viktualienmarkt waar enkele Nederlandse- en Beierse agrobedrijven nieuwe vindingen en producten presenteerden. Zoals een chocolade 3D printer en champignons met een hoog natuurlijk vitamine D gehalte.

Het Nederlands-Duitse handelsvolume is met circa € 167 miljard (2015) één van de grootste wereldwijd. Duitsland is voor Nederland de eerste handelspartner, zowel qua uitvoer als qua invoer. 

Nog geen 10% daarvan vindt zijn weg naar Beieren, terwijl de deelstaat een van de economisch sterkste deelstaten is. In totaal reizen meer dan 100 bedrijven met de minister mee om een eerste contact te leggen of bestaande contacten te verdiepen.

Categorie: