zondag, 1. mei 2016 - 10:56 Update: 01-05-2016 11:03

FNV: 'Nederland wil meer echte banen'

FNV: 'Nederland wil meer echte banen'
Foto: FNV
Amsterdam

Ruim driekwart (76 procent) van de Nederlandse bevolking vindt een ontwikkeling naar meer tijdelijke contracten negatief (38 procent) tot zeer negatief (38 procent). Slechts 7 procent beoordeelt dit positief. Dat is de uitkomst van een representatieve enquête die Peil.nl in opdracht van de FNV heeft gehouden.

Vandaag, op de Dag van de Arbeid, houdt de FNV voor de tweede keer een grote manifestatie in Amsterdam om zijn successen voor meer echte banen: banen met zekerheid, kwaliteit en koopkracht, te vieren. Op deze ‘Dag voor de Echte banen’ zet de FNV de strijd voor echte banen ook voort.

Zekerheid

FNV voorzitter Ton Heerts: “Werknemers willen zekerheid, en de zogenaamde vrijheid waar sommige partijen het over hebben met flexcontracten en bijvoorbeeld schijnzelfstandigheid willen heel veel mensen gewoon niet. Ik zie hoopvolle tekenen, meer echte banen, maar dat is een pril begin. Onze leden boeken successen in hun strijd bij bijvoorbeeld bij Post.nl . En met de Wet Werk en Zekerheid als steun in de rug bij een aantal cao’s dat afgelopen tijd is afgesloten.”

Armoede en stress

Mensen met onzeker werk, zo blijkt ook uit eerder FNV onderzoek, hebben veel meer stressklachten en leven vaker in armoede. Zij hebben minder opleidingsmogelijkheden, carrièrekansen en autonomie. Ook blijkt uit het onderzoek van Peil.nl dat bijna tweederde (64 procent) van de Nederlandse bevolking vindt, dat de kwaliteit van het werk onder druk staat.

Slechts 16 procent vindt dat er genoeg aandacht is voor de kwaliteit van het werk. Ton Heerts: “Kwaliteit kost geld, maar het levert veel meer op. Tevreden vakmensen, goede publieke voorzieningen: het is noodzakelijk om te investeren in kwaliteit van werknemers en daarmee van de samenleving.”

Slechts 18 procent van de Nederlanders vindt, dat de lonen afgelopen jaren genoeg zijn gestegen. Dat sluit aan bij de oproep van steeds meer economen, en de Nederlandse Bank afgelopen donderdag, dat de lonen meer moeten en kunnen stijgen. Met name de grote bedrijven zagen hun winsten de afgelopen decennia fors stijgen, werknemers profiteerden nauwelijks.

ZZP'ers

Ton Heerts: “Er moet meer koopkracht en echte banen komen voor onze vakmensen. Cees Oudshoorn van VNO-NCW wil blijkbaar alleen maar goedkope arbeid door het onderbetalen van zzp’ers door werkgevers en opdrachtgevers. Ze zijn ook tegen hogere lonen. De ware aard van de agenda van VNO-NCW lijkt boven water te komen. Er moeten gewoon eerlijke prijzen voor arbeid betaald worden, of dat nu voor zzp’ers is of voor werknemers!”

Categorie:
Provincie:
Tag(s):