woensdag, 4. mei 2016 - 18:42 Update: 05-05-2016 15:06

DNB ziet trend in langer vastzetten hypotheekrente

Lange rentevaste hypotheek populair
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Bij het afsluiten van een nieuwe woninghypotheek bij Nederlandse banken kiezen Nederlandse huishoudens steeds vaker voor een langere rentevaste periode, mogelijk onder meer gedreven door de gedaalde rentestanden. Dit laat de Nederlandsche Bank weten.

In maart 2016 koos de meerderheid van de Nederlandse huishoudens (52%) bij een nieuwe hypotheek, inclusief heronderhandelingen, voor een rentevaste periode tussen de vijf en tien jaar. Een minder grote groep, 20,5 procent, gaf de voorkeur aan een rentevaste periode van langer dan tien jaar. De rest van de nieuwe hypotheken werd afgesloten met een rentevaste periode tot één jaar (15%) of tussen de één en vijf jaar (12,5%).

Over de jaren heen is de rentevaste periode die Nederlandse huishoudens kiezen steeds langer geworden (zie grafiek 1). Niet alleen kozen de Nederlandse huishoudens in 2015 (16%) vaker dan in 2014 (6%) voor een rentevaste periode van langer dan tien jaar, ook het aantal nieuwe woninghypotheken dat werd afgesloten met een rentevaste periode van vijf tot tien jaar is in die periode gegroeid van 39 naar 52 procent.

Huishoudens in het eurogebied hebben al een geruimere tijd een voorkeur voor een langere rentevaste periode bij een nieuwe woninghypotheek dan Nederlandse huishoudens (zie grafiek 1). Bijna de helft van de huishoudens in het eurogebied koos in 2015 voor een rentevaste periode van tien jaar of langer (47%). 22 procent had de voorkeur voor een rentevaste periode tussen de vijf en tien jaar. Tien procent opteerde voor een rentevaste periode tussen de één en vijf jaar en 21 procent koos voor een rentevaste periode tot één jaar.

Categorie:
Provincie: