maandag, 6. juni 2016 - 9:17 Update: 24-04-2018 22:29

'Premie autoverzekeringen fors omhoog'

Autoverzekeringen worden snel duurder
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Hilversum

Autoverzekeringen worden snel duurder, zo blijkt uit een premieanalyse van Independer. WA-verzekeringen zijn het sterkst gestegen. Per jaar kost een nieuwe WA-verzekering nu gemiddeld 89 euro (+ 20%) meer dan in december 2015.

Beperkt cascoverzekeringen werden gemiddeld 73 euro (+ 15%) en allrisk verzekeringen 65 euro (+ 9%). Nog niet alle verzekeraars hebben hun premies verhoogd. Independer verwacht dat dit nog wel gaat gebeuren dit jaar.

WA-verzekering 20% duurder

Er moet nu voor een nieuw afgesloten autoverzekering gemiddeld 75 euro per jaar meer worden betaald dan eind vorig jaar. Dat is een stijging van ruim 13%. WA-verzekeringen zijn het sterkst gestegen, deze zijn bijna 20% duurder geworden. Per jaar kost een nieuwe WA-verzekering nu 89 euro meer dan in december 2015. Beperkt cascoverzekeringen werden 15% duurder en allrisk verzekeringen 9%.

Jongeren betalen 23% meer voor WA-verzekering

Jongeren krijgen de grootste premiestijgingen voor hun kiezen. Betaalden ze eind vorig jaar gemiddeld 844 euro per jaar voor een nieuwe autoverzekering, nu is dat 1.012 euro. Dat is een stijging van 168 euro ofwel 20%. WA-verzekeringen stegen het meest voor jongeren. De premie voor nieuwe WA-verzekeringen ligt voor hen nu gemiddeld 23% hoger dan eind 2015.

Autoverzekeringen verlieslatend

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft verzekeraars meermaals opgeroepen om de premies van met name WA-verzekeringen te verhogen. De reden hiervoor is dat verzekeraars de afgelopen jaren verlies hebben geleden op autoverzekeringen. De oplopende uitgaven aan schades zijn hiervan de oorzaak. De sterke stijging van de premies de afgelopen maanden doet vermoeden dat verzekeraars gehoor hebben gegeven aan de oproep van DNB.

Kostenverlaging en innovatie

“DNB roept op tot premieverhoging, maar wij zien ook andere oplossingen, zegt Ruud Martens, algemeen directeur van Independer. “Verzekeraars zouden kunnen kijken hoe ze hun kosten verder kunnen verlagen. Ook kan innovatie een kostenbesparing opleveren. Met bijvoorbeeld rijgedragverzekeringen snijdt het mes aan twee kanten. Automobilisten worden beloond voor correct rijgedrag en de schadelast kan daardoor dalen.” Wil je zelf actie ondernemen om te besparen op je autoverzekering? Gebruik dan een vergelijkingssite zoals Geld.nl.

Categorie:
Provincie: