donderdag, 21. juli 2016 - 10:33 Update: 21-07-2016 10:36

Werkloosheid loopt terug, maar perspectief voor mensen verbetert nauwelijks

Werkloosheid loopt terug, maar perspectief voor mensen verbetert nauwelijks
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Het CBS meldt donderdag dat de werkloosheid terugloopt. De afgelopen periode hebben meer mensen betaald werk gevonden. De FNV waarschuwt voor het vertekenende beeld dat deze cijfers geven, omdat het bij veel ‘betaald werk’ om onzekere contracten gaat. Ook blijft de langdurige werkloosheid hoog.

FNV-vicevoorzitter Gijs van Dijk: ‘De werkloosheid loopt terug, maar het aantal mensen dat weinig perspectief en houvast heeft wordt alleen maar groter. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling, die leidt tot groeiende ongelijkheid. Het is essentieel dat mensen gewoon een echte baan hebben, zodat zij hun boodschappen kunnen doen en een woning kunnen betalen. We moeten juist gaan voor een samenleving met kleinere verschillen tussen arm en rijk.’

Flexverslaving

De FNV vindt het belangrijk dat werkgevers afkicken van hun flexverslaving. Én het is belangrijk dat de kabinet investeert in de maatschappij, want daardoor ontstaan er veel banen. Kijk bijvoorbeeld naar het onderwijs waar een schreeuwend tekort is aan mensen, terwijl onderwijzers werkloos thuis zitten. Ook in de zorg verloren de afgelopen tijd tienduizenden mensen hun baan, terwijl veel ouderen, zieken en mensen met een beperking die zorg juist heel hard nodig hebben.

In juni waren in 550.000 mensen werkloos, een half jaar eerder waren er nog 588 duizend werklozen. Dat meldt CBS vandaag. Dat is 6,1 procent van de beroepsbevolking.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):