woensdag, 17. augustus 2016 - 9:15 Update: 17-08-2016 9:54

Rabobankmedewerkers treffen schikking vanwege Euribor-fraude

Rabobankmedewerkers treffen schikking vanwege Euribor-fraude
Foto: fbf
Amsterdam

Vier medewerkers van de Rabobank die betrokken waren bij fraude met de Eurobor-rente hebben een schikking getroffen met het zelfreguleringsorgaan van de effectenbranche.Zo hebben ze voor hun rol in het strafmaatregelen voor hun rol in het Eurobor-schandaal afgekocht

De medewerkers hebben boetes betaald van 750  tot 3000 euro, zo schrijft het Financieele Dagblad. Drie van de medewerkers hadden een leidinggevende functie. De schikking werd al in 2014 getroffen, maar komt door onderzoek van de krant nu pas naar buiten.

Oud-medewerkster

Behalve de vier medewerkers heeft ook een oud-medewerkster een boete betaald. Ze kreeg ook een berisping. Het zelfreguleringsorgaan wilde haar royeren, ook in hoger beroep, maar de tuchtcommissie vond een boete en berisping voldoende. Bij de fraude waren in totaal 30 medewerkers van de bank betrokken. Zij ontlopen in Nederland strafrechtelijke vervolging. In het buitenland worden ex-medewerkers van de bank harder aangepakt. Zelf betaalde de bank een boete van 774 miljoen euro voor de jarenlange manipulatie van de rentetarieven.

Euribor-rente en Libor-rente

De hoogte van zowel de Euribor-rente als de Libor-rente wordt door een panel van de internationale banken vastgelegd. De Rabobank was in beide panels vertegenwoordigd. Banken brengen  rente in rekening als ze geld van elkaar lenen. Bij het Eurobor-schandaal werd gesjoemeld met het vaststellen van die rente. Zo stelden banken het tarief  dat zij zelf verwachtten te gaan betalen, te hoog of te laag voor. Euribor-rente als ook de Libor-rente  worden gezien als de basis van alle financiële transacties in de wereld. Er zijn duizenden miljarden euro's mee gemoeid. Een minimaal verschil in het rentetarief kan dus grote financiële gevolgen hebben. Door de tarieven te manipuleren, behaalden de handelaren grotere winsten en dat leverde hun dus grotere bonussen op.