vrijdag, 4. november 2016 - 16:30 Update: 04-11-2016 16:37

Kamp: Handelsmissie Australië goed voor meer dan 125 miljoen

Kamp: Handelsmissie Australië goed voor meer dan 125 miljoen
Foto: RVD
Den Haag/Australië

De economische missie naar Australië heeft nu al ruim 125 miljoen euro opgeleverd. Dit heeft het ministerie van Economische Zaken vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Tussen Nederlandse bedrijven en hun Australische partners zijn elf contracten en samenwerkingsovereenkomsten getekend in de sectoren water, gezondheidszorg, tuinbouw, ICT en infrastructuur. De missie, die onder leiding stond van de ministers Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Kamp (Economische Zaken), vond plaats tijdens het staatsbezoek aan Australië.

Ploumen en Kamp: 'Een zeer goed resultaat. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen leveren producten en expertise die Australië uitstekend kan gebruiken. We verwachten in de toekomst bovendien nog meer succes, omdat Nederlandse- en Australische ondernemingen de afgelopen week goede contacten hebben gelegd of geïntensiveerd. Export van kennis en producten levert ons bedrijfsleven inkomsten en banen op.'

Tijdens deze economische missie zijn overeenkomsten gesloten voor onder meer het openen van een nieuw laboratorium voor biomedisch onderzoek en het leveren van zogenaamde cleanrooms, waar onder de juiste temperatuur en hygiëne gewerkt kan worden. Een ander voorbeeld van samenwerking is gericht op technologie voor de auto-industrie. Met 31 miljard euro is Nederland momenteel de vierde investeerder in Australië. Jaarlijks wordt er voor 4,3 miljard euro aan goederen en diensten geëxporteerd.

De missie naar Australie liep parallel aan het staatsbezoek van het koninklijk paar dat nu doorreist naar Nieuw-Zeeland. Ook dat land wordt de komende dagen bezocht door een groot aantal Nederlandse ondernemingen onder leiding van minister Kamp.

Categorie: