donderdag, 8. december 2016 - 16:45 Update: 08-12-2016 20:08

IMF: 'Hypotheekrenteaftrek sneller afbouwen en meer geld in economie pompen'

Amsterdam

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) doet Nederland er goed aan om jaarlijks een paar miljard euro te investeren. Ook de hypotheekrente aftrek moet worden aangepakt. Volgens het IMF heeft niemand bijna zo’n hoge schuld als de Nederlander.

Het IMF zegt dat de huizenmarkt verstoord is en dat Nederland het aftrekken van de hypotheekrente sneller moet beperken. De hoge schulden bij de Nederlanders beïnvloeden de economie negatief. Dit was volgens het IMF te zien bij de economische crisis. De huizenprijzen kelderden, waardoor de hypotheekschuld hoger was dan de verkoopwaarde van het huis.

Huizenbezitters reageerde hierop door geld opzij te zetten om hun hypotheek af te lossen. Gevolg hiervan was dat er minder geld werd besteed. In tijden van crisis is het volgens het IMF belangrijk dat men blijft besteden.

De hypotheekrenteaftrek moet volgens het fonds sneller naar beneden. Nu gaat er per jaar een half procent af, maar dit zou een procent moeten worden. Hierdoor zou de woningmarkt volgens het IMF beter gaan functioneren.

Ook het maximaal te lenen bedrag voor de aankoop van een huis moet omlaag. Op dit moment ligt dat bedrag op 102 procent van de executiewaarde. Dit zal in 2018 dalen naar 100 procent. Het IMF denkt dat dit veel forser kan. Door de lening per jaar met een procent te verlagen, komt men in 2028 uit op 90 procent. Hierna kan het bedrag verder omlaag naar 80 procent.

Categorie:
Provincie: