vrijdag, 9. december 2016 - 9:12

Productie industrie groeit verder

Productie industrie groeit verder
Foto: Archief EHF
Den Haag

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober 0,6 procent hoger dan in oktober 2015, maakt CBS bekend. De stijging is een stuk kleiner dan in september. Al dertien maanden produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide opnieuw het sterkst.

Productie transportmiddelenindustrie groeit het sterkst

De transportmiddelenindustrie produceerde in oktober ruim 11 procent meer dan in oktober 2015. Dat is te danken aan een stijging van het aantal geproduceerde personenauto’s en vrachtwagens. Ook de productie van de rubber- en kunststof-, de chemische en de voedingsmiddelenindustrie groeide sterker dan gemiddeld. De productie van de elektrische-apparaten-, de farmaceutische- en de metaalproductenindustrie kromp daarentegen. 

Trend productie industrie positief

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van oktober op september steeg de productie met 0,5 procent. 

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. 

Categorie:
Provincie: