dinsdag, 7. november 2017 - 9:55

Huishoudens zijn meer kwijt

Huishoudens zijn meer kwijt
Foto: fbf
Den Haag

De consumentenprijzen stegen in oktober ten opzichte van een jaar eerder met 1,3 procent, meldt het CBS. In september was de prijsstijging 1,5 procent.

De CPI is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en –diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

Benzine en kleding drukken prijsstijging

De stijging van de consumentenprijzen was in oktober op jaarbasis kleiner dan in september. Dit kwam vooral door de prijsontwikkeling van benzine en kleding. Benzine was in oktober 1,1 procent duurder dan in dezelfde maand van 2016. In september was benzine op jaarbasis nog 4,7 procent duurder. Voor kleding betaalde de consument in oktober 2,7 procent minder dan vorig jaar. In september was de prijsdaling op jaarbasis 1,3 procent.

Stijging consumentenprijzen in Nederland iets lager dan in de eurozone

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP).

Categorie:
Provincie: