vrijdag, 20. juli 2018 - 8:38

Consumptie huishoudens bijna 2 procent hoger in mei

Consumptie huishoudens bijna 2 procent hoger in mei
Foto: Archief EHF
Den Haag

Consumenten hebben in mei 1,9 procent meer besteed dan in mei 2017, meldt het CBS. De groei is minder groot dan in de voorgaande drie maanden. In mei 2018 hebben consumenten vooral meer uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen en aan diensten. Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in juli ongeveer even gunstig als in mei.

Consument geeft vooral meer uit aan voeding en diensten

Consumenten hebben in mei bijna 3 procent meer uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen. De uitgaven aan diensten, zoals verzekeringen, woninghuur, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant of kapper, waren ruim 2 procent hoger dan een jaar eerder. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Aan duurzame goederen, zoals auto’s, woninginrichtingsartikelen en kleding, werd 1 procent meer uitgegeven dan in mei 2017. Deze groei was minder groot dan in de voorgaande maand (bijna 8 procent). Het gasverbruik was, net als in april, lager dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Vorige week meldde het CBS dat de detailhandel in mei ruim 3 procent meer heeft omgezet dan in mei 2017. De verkopen (volume) waren ook ruim 3 procent hoger. Ook dit cijfer is gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

Categorie:
Provincie: