donderdag, 19. september 2019 - 9:49 Update: 19-09-2019 9:50

CBS: Consument opnieuw negatief

schoenwinkel-consument
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De stemming onder consumenten is opnieuw negatief. Het consumentenvertrouwen komt in september 2019 uit op -2. In augustus was dat 0. 'Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid verslechtert iets', zo laat het CBS donderdag weten.

Nog wel iets boven 20-jarig gemiddelde 

Met -2 ligt het consumentenvertrouwen in september boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-4). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Oordeel over economisch klimaat en koopbereidheid verslechtert iets

Consumenten oordelen in september negatiever over de economie dan in augustus. De deelindicator Economisch klimaat daalt van -1 naar -3. Dat komt vooral doordat consumenten pessimistischer zijn over de economie in de komende twaalf maanden.

Koopbereidheid iets verslechterd

De koopbereidheid verslechtert een fractie in september. Deze deelindicator staat op -1, tegen 0 in augustus. Het oordeel van consumenten over hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden is iets negatiever. Ook vinden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen wat minder gunstig.

Categorie:
Provincie: