donderdag, 5. maart 2020 - 12:43 Update: 05-03-2020 12:51

CBS: Consumentenprijzen stijgen minder hard

diesel-tanken-pistool
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Consumentengoederen en -diensten waren in februari 1,6 procent duurder dan vorig jaar. 'In januari betaalde de consument 1,8 procent meer dan een jaar eerder', zo meldt het CBS donderdag.

Minder sterke prijsstijging motorbrandstoffen

'De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had een drukkend effect op de stijging van de consumentenprijzen. De prijzen voor motorbrandstoffen waren in februari 4,8 procent hoger dan een jaar eerder. In januari waren de prijzen op jaarbasis 9,6 procent hoger', aldus het CBS.

Kleding

Kleding had ook een verlagend effect op de stijging van de consumentenprijzen. In februari betaalde de consument 0,1 procent minder dan vorig jaar, terwijl kleding in januari 1,3 procent duurder was op jaarbasis.

CPI

De consumentenprijsindex (CPI) is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en –diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs. De CPI is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard. Hierin staan ook andere inflatie-indicatoren zoals de prijsindex bestaande koopwoningen en de in- en uitvoerprijzen van de industrie.

Prijsstijging Nederland hoger dan eurozone

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in februari 1,3 procent duurder dan een jaar eerder, in januari was dat nog 1,7 procent. De prijsstijging in de eurozone nam af van 1,4 procent in januari naar 1,2 procent in februari. Het verschil tussen de prijsstijging in Nederland en in de eurozone is sterk afgenomen, maar de prijsstijging in Nederland is nog wel hoger.

Categorie:
Provincie: