donderdag, 10. februari 2022 - 8:27 Update: 10-02-2022 10:22

Hoogste inflatiecijfer van 6,4% in de afgelopen 40 jaar

boodschappenkar-supermarkt-levensmiddelen
Foto: Archief EHF
Den Haag

Consumentengoederen en -diensten waren in januari 6,4 procent duurder dan een jaar eerder. Het is het hoogste inflatiecijfer in de afgelopen 40 jaar. 'In december was de inflatie 5,7 procent. De verdere stijging van de inflatie in januari 2022 komt vooral door de prijsontwikkeling van energie en voeding', zo meldt het CBS donderdag.

Energie duurder ondanks verlaging energiebelasting

In januari was energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) bijna 90 procent duurder dan een jaar eerder. In december was de prijsstijging op jaarbasis 75 procent. De bijdrage van energie aan de totale inflatie van 6,4 procent in januari was ruim 3 procentpunt.

Variabele leveringstarieven energie in januari verder gestegen

Het kabinet heeft maatregelen genomen om de stijging van de energierekening te verminderen. Het betreft tijdelijke maatregelen voor 2022. De heffingskorting op de energierekening is verhoogd en het belastingtarief op elektriciteit werd verlaagd. Op 18 februari publiceert het CBS een uitgebreid artikel over de energierekening. Ondanks de verlaging van de energiebelasting nam de prijsstijging op jaarbasis van energie toe. Dit komt doordat de variabele leveringstarieven van energie in januari verder stegen.

Duurdere voeding stuwt inflatie

De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had ook een opwaarts effect op de inflatie. Voedingsmiddelen waren in januari 4,3 procent duurder dan een jaar eerder, in december was dit 2,6 procent. Bij vrijwel alle soorten voedingsmiddelen was de prijsstijging op jaarbasis in januari hoger dan in december. Brood, kaas en kwark hadden de grootste bijdrage aan deze ontwikkeling. De prijsontwikkeling van kleding en schoenen drukte daarentegen de inflatie. In januari bedroeg de stijging 3,5 procent, een maand eerder was dit 5,3 procent.

Inflatie Nederland en eurozone loopt met 7,6 procent verder op

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en –diensten in Nederland waren volgens de HICP in januari 7,6 procent duurder dan een jaar eerder, in december was dat 6,4 procent. De inflatie in de eurozone nam volgens voorlopige cijfers toe van 5,0 procent in december naar 5,1 procent in januari. Het verschil tussen de inflatie in Nederland en de eurozone is na december 2001 niet zo groot geweest.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):